DİJİTAL AJANS SÖZLÜĞÜ NO.1: BRIEF NEDİR?

Tüm çalışma alanlarında olduğu gibi reklamcılıkta da yapılan bütün çalışmalar net bir plan ve doğru bir hedefe ihtiyaç duyar. Markalar kendi dillerini, planlarını ya da hedeflerini çalışmak istedikleri ajanslara etkili bir şekilde iletmelidir. İşte, aslında “brief” de tam olarak bu ihtiyacı karşılar! İş hayatının içindeysek, özellikle de kampanyalar yürüten bir kurumda isek sık sık duyduğumuz bir terim brief. Sözlükteki karşılığı öz tanım olan brief, marka ve ürünler için planlanan reklam çalışmalarında; reklam verenin kendini, isteklerini ve hedeflerini çalışmayı gerçekleştirecek kişi / ekibe aktarmasıdır.

Başka bir deyişle brief; kampanya yaratım sürecinde tasarım ya da pazarlama ekibine fikir üretirken rehber olacak temel unsurdur. Birlikte çalışmayı gerekli kılan durumlarda, marka ve ajans arasında senkronizasyon ve tutarlılık sağlar. Sürecin en hızlı ve etkili şekilde ilerlemesini sağlamak doğru briefing ile gerçekleşir.

 

İyi Brief Nasıl Hazırlanır?

İyi hazırlanmış bir brief, belli başlı soruları yanıtlar nitelikte olmalıdır. Brief hazırlanırken öncelikle, markanın, ürün ya da hizmetin amacının tam olarak ne olduğunu, kısa ve öz bir şekilde anlatmak gerekir. Ürünün güçlü ve zayıf yönleri belirtilmeli, potansiyel veya gerçek avantajlar / zorluklar aktarılmalıdır. Ürünün yer bulduğu pazar, hedef kitle detaylı bir şekilde ele alınmalı ve içerik türü bu detaylar doğrultusunda belirlenmelidir. Pazar incelemelerine rakip analizleri de dahil edilerek bu unsurda brief’de yer almalıdır. Marka’nın kurumsal kimliğinin yanı sıra, mevcut durum ve gerçekleştirilecek kampanyanın amacının doğru belirtilmesi de fayda sağlayacak rehberin diğer bir parçasıdır. İyi brief, kampanyayla verilmek istenilen mesajı da içermelidir. Bütçe ve zaman durumuna da belirttiğinizde doğru briefing ile başarılı bir kampanyanın temellerini oluşturmuş olursunuz.

 

Etkili Brief’in Size Sağlayacakları

İyi hazırlanmış brief, etkili brief, yaratıcı brief… Tamam da bu kadar detaylı bir ön hazırlık bize neler kazandıracak? Brief’in amacı yapılacak olan işi özetleyip daha anlaşılır bir hale getirmektir. Başarılı sonuçlar ancak hedefi doğru anlamakla ortaya çıkar. Sizin için bir kampanya yaratacak ekibin sizi, markanızı, amacınızı, hedef kitlenizi tüm detaylarıyla anlamadan doğru bir yol izlemesi mümkün olmaz. Etkili briefing, sizi sürekli tekrarlayan revize trafiğinden kurtaracağı gibi, başarısız kampanyalardan, zaman ve para kaybından, markanıza hiç uygun olmayan bir dil kullanımdan da kurtarır. Özetle iyi brief hazırlamış olmanın size sağlayacağı birçok avantaj vardır.

Etkili Brief Hazırlarken Sorulması Gereken Sorular

  • Bunu Neden Yapıyoruz?
  • Hedef Pazar ve Kitle Kimdir?
  • Amacımız Ne?
  • Kampanyanın Vermek İstediği Mesaj Nedir?
  • Kampanya ‘Tonu’ Nedir?
  • Mesaj Nasıl İletilmelidir?
  • Rakiplerimiz Kimler?
  • Kampanyanın Zaman Çizelgesi Nedir?
  • Bütçe Nedir?
  • Son Onayı Kim Verecek?

Bugün sözlükte, “brief”i ele aldık ve en temel yanlarıyla size aktarmaya çalıştık. Brief’i; temelinde bir proje ya da kampanya gerçekleştirmek isteyen markaların, ekibe kampanya hakkındaki beklenti ve isteklerini doğru aktarmayı hedeflemek olan bir terim olarak özetleyebiliriz. Etkili briefing, size ve birlikte çalıştığınız ekibe zaman kazandıracak, kampanyalardan başarılı sonuçlar almanızı sağlayacak önemli bir araçtır. Umarız bu yazı iyi brief’ler hazırlamanıza yardımcı olmuştur. Bir sonraki Dijital Ajans Sözlüğü yazımızda görüşmek üzere!

İletişim

Atakent Mah. Dicle Cad. Resan Kırgül Konakları No:27/2 Ümraniye / İstanbul

Bize Ulaşın
Sizlere yardımcı olmak için buradayız.
Formunuz bize ulaştı. En kısa süre içerisinde size dönüş yapacağız.