Kurumsal Kimlik Nasıl Olmalı?

Kurumsal kimlik konusunda konuşmaya başlamadan önce, bu alandaki terminolojiye ne kadar hakim olduğunuzu sorgulamanız gerekebilir. Çünkü kurumsal kimlik ve marka imajına dair çalışmaların aynı şey olmadığını bilmek çok önemlidir.

İş dünyasında en sık karıştırılan terimlerden biri olan kurumsal kimlik, genellikle yalnızca logo gibi görsel tasarım öğelerinden ibaret sanılmakta, yalnızca bankacılık, teknoloji gibi sektörlere aitmiş gibi düşünülmektedir. Tahmin edebileceğiniz üzere, kurumsal kimlik inşa etmek, hangi sektörde veya hangi ölçekte olursa olsun bütün markaların başarı kazanabilmesi için şarttır.

Son yapılan araştırmaların hemen hemen hepsinde, iş hayatında başarıyı getiren faktörlerin arasında kurumsal kimliğin öne çıktığını görebiliriz. Şirketlerin kendilerini rakiplerinden ayırt eden kuvvetli yönlerini tanıması sonucunda oluşturdukları kurumsal kimlik sayesinde çok daha iyi performans gösterdikleri yine bu araştırmaların sonuçlarında yer almaktadır.

Kurumsal Kimlik Tasarımı Nedir?

Bu kadar kıymetli olduğunu söylediğimiz “kurumsal kimlik” ifadesi ile tam olarak ne demek istiyoruz, ve de “kurumsal kimlik nasıl oluşturulur?” sorularının cevaplarına daha detaylı bakalım.

Kurumsal kimlik, bütün bir organizasyona aittir ve görsel algının dışarıya yansıtılmasıdır. Markalaşma ise spesifik bir ürünün veya hizmetin bütün hikayesini kapsar. Herhangi bir markayla kurulan etkileşimde, o marka özelinde görülebilen bilgiler, kurumsal kimliklerinin birer parçasıdır. Örneğin, logo tasarımının yanında yazı fontu, rengi, illüstrasyon, animasyon, sosyal medya gönderileri, personel kıyafetleri, ürün paketlemeleri gibi öğeler de buna dahildir.

Bu elementler doğru seçilerek bir araya geldiğinde, kurumun güçlü bir şekilde temsiliyeti sağlanır. Markanın bilinirliği artar, akılda kalıcı bir kurumsal kimlik ortaya çıkar.

Kurumsal Kimlik Doğru Şekilde Nasıl Oluşturulur?

Kurumsal kimliği doğru şekilde oluşturabilmek için, kurumdaki ekiplerin markanın misyonu, vizyonu ve pazardaki konumu ile uyumlu hale gelmesi gereklidir. Bu uyum güçlü bir şekilde temin edildiğinde, markayı dışarıya yansıtan görsel dili yaratabilmek adına tasarım ekibiyle çalışmak kolaylaşır.

Markayı temsil eden görsel öğeler yaratıcı oldukları kadar aynı zamanda hedefe yönelik de olmalıdır. Markayı pazarda sınırlayacak katı bileşenler yerine değişen tüketici ortamlarına adapte edebilecek esnek tasarım öğeleri tercih edilmelidir.

Logo, kurumsal kimlik öğelerinin arasında en belirgin olanıdır. Markayı en hızlı şekilde tanımlamak için bir etkileşim ortamı oluşturulmalıdır. Tek bir görsel öğe, bütün bir organizasyonun değerleriyle uyumlu şekilde görünmesini sağlayabilir.

Belki başarılı bir logo kadar olmasa da yazı tipi de bir o kadar kıymetlidir. Yazılı kelimenin biçimi, aralığı da markayla ilgili söz söyleyebilir. Net, cesur ve okunaklı bir font, on yıllar boyunca markaların kendi kültürlerini ifade etmesinde ve insanların gözünde yer etmesinde büyük rol oynamıştır.

İletişim

Atakent Mah. Dicle Cad. Resan Kırgül Konakları No:27/2 Ümraniye / İstanbul

Bize Ulaşın
Sizlere yardımcı olmak için buradayız.
Formunuz bize ulaştı. En kısa süre içerisinde size dönüş yapacağız.