Dijital Sanat Nedir?

Dijital sanat veya bir diğer adıyla sayısal sanat, bir sanatçının hayal gücünü dijital ortamda var ederek değer üretebilmesini sağlayan bir sanat türüdür. Dijital sanatta, yaratma ve sunma sürecin de dijital teknolojiler kullanılır. Dijital sanatta ortaya konulan sanat eserlerinin fiziksel bir varlığı yoktur, dijital ortamlarda sayısal bir veri olarak bulunurlar.

1960'lardan beri varlığı hissedilen dijital sanatı tanımlamak için ilk başlarda bilgisayar sanatı ve multimedya sanatı gibi çeşitli isimler kullanılmıştır. Dijital sanatın asıl yükselişi ve günümüzdeki konumuna evrilmesi 90’lı yıllarda yaşanan dijital devrime dayanmaktadır. 1900’lü yıllar kentleşmenin hızla yaygınlaştığı, endüstri, ve makineleşmenin gelişerek teknolojiyi daha ulaşılabilir bir hale getirdiği bir dönem… Kişisel bilgisayarların sayısının artması ve internet kullanımının yaygınlaşması ile ortaya bir şeyler koyabilmek isteyen sanatçıların, bu teknolojileri kullanarak hayal güçlerini ve yeteneklerini tüm dünya ile paylaşabilmektedirler.

Dijital Sanat Nasıl Yapılır?

Dijital sanat eseri oluşturabilmek için vazgeçilmez tek araç bilgisayardır. Bilgisayar desteği olmadan yapılmış hiçbir şey dijital sanat olarak görülemez. Sanatın bütün dallarında olduğu gibi güçlü bir hayal gücü, beraberinde yaratıcılık, tabii ki iyi bir bilgisayar kullanım kabiliyeti ve tasarım programlarına iyi derecede hâkim olmak gerekmektedir.

Günümüzde dijital görsel sanat eserleri ortaya koyan sanatçıların en sık kullandığı tasarım programları; Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Corel Painter, My Paint, ArtRage, Autodesk Sketchbook olarak sıralanabilir.

Dijital sanat akımı, hayatımızın her alanında kullanabileceğimiz tasarımları ve sanatı hayatımızın içinde entegre etti! Yaratım süreci bilgisayar ortamında olduğu için akımda istediğiniz kadar çizebilir, tasarlayabilir ve hayal gücünüzün sınırlarını zorlayarak tek bir proje üzerinde defalarca deneme yapabilirsiniz.

İnternet ortamında kendini var edebilen bu sanat akımının eserlerine ev sahipliği yapan müzelerin fiziksel bir binada olması da doğal olarak beklenemez. Dijital sanat, insanların sanata katılmalarını ve sanata yönelik genel kültürlerini arttırabilmelerini sağlamaktadır. Web müzelerinin yaygınlaşması da doğal olarak sanat eserlerine erişimi kolaylaştırmaktadır. İnternette mevcut olan bu müzeleri mekan ve zaman gözetmeksizin istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.

Genel olarak dijital sanat, basit bir Photoshop resminden oldukça karmaşık matematiksel fonksiyonlar aracılığıyla kurgulanan fraktal görüntülere ya da seslere varan kadar geniş bir alanı kapsar. Geleneksel sanatta nasıl bir ressamın elinde bir tuval, bir müzisyenin elinde bir müzik aleti varsa, dijital sanatta da sanatçının önünde bir monitör durur. Ve bu iki sanatçının da amacı sanat yapmaktır.

İlerleyen buluşmalarımızda dijital sanatın temellerinde yatan bilgisayar grafiğini, photoshop denilince akla gelen ilk başlık olan dijital illüstrasyonu, geleneksel fotoğrafçılığı bilgisayar destekli resim işleme ile birleştiren dijital fotoğrafçılığı, tek sınırın hayal gücümüzün olduğu fotoğraf manipülasyonunu ve son olarak video montajı ele alacağız.

İletişim

Atakent Mah. Dicle Cad. Resan Kırgül Konakları No:27/2 Ümraniye / İstanbul

Bize Ulaşın
Sizlere yardımcı olmak için buradayız.
Formunuz bize ulaştı. En kısa süre içerisinde size dönüş yapacağız.