Grafik Tasarıma Yeni Başlayanlar için Hayat Kurtaran Bilgiler
Grafik tasarıma yeni başlayanlar merhaba! Yaratıcılığınız kadar revizenin de sınırının olmadığı, tatmine çok zor ulaştığınız, herkesin işinizde her zaman söyleyeceklerinin olduğu, ne kadar planlı olsanız da son dakikacılığın mecburi olarak hayat biçiminize dönüştüğü zorlu ama keyifli hayatınıza hoş geldiniz.
PPI ve DPI’ın Farkları Nelerdir?
DPI, inç başına düşen nokta anlamına gelir ve Dots Per Inch ifadesinin kısaltılmış halidir. Baskı kalitesi ve çözünürlüğü etkiler. Yani yaptığınız tasarım basılı bir iş olacaksa (logo, broşür, afiş, kitap-dergi kapağı gibi) DPI sayısı yüksek olmalıdır. Dosyanızı oluştururken DPI değerini 300 DPI olarak oluşturmanız yeterlidir.
PPI, Pixel Per Inch, inç başına düşen piksel sayısı için kullanılmaktadır. DPI’ın aksine burada bizi ilgilendiren kısım dijital ortamlar. PPI değerinin doğru orantıda yüksek olmasıyla tasarımın görüntü kalitesi de artar.
CMYK ve RGB Arasındaki Farklar Nelerdir?
Cyan, Magenta, Yellow, Key renklerinin kısaltmasıdır. Camgöbeği, galibarda, sarı ve siyah. CMYK gözle görülebilen renkleri kapsar. Eğer çalışmalarımız matbaaya gidecekse, basılı bir iş olacaksa bu renk disiplinini kullanmalıyız. RGB olarak baskıya gönderdiğimiz bir işin çıktısında renkler ekranda gördüğümüz gibi olmaz. Çok daha soluk renkler elde ederiz.
RGB, yani Red (kırmızı), Green (yeşil), Blue (mavi) ‘den oluşan bir renk uzayıdır. RGB rengi dijital olarak kullanacağımız tüm işlerimizde gönül rahatlığında kullanabiliriz.
Özetlemek gerekirse tasarımınız basılı bir iş olacaksa örneğin bir afiş gibi, CMYK ve 300 DPI çalışmalısınız. Eğer işiniz dijital ortamda kullanılacaksa örneğin bir Instagram hikayesi gibi RGB 72 DPI çalışabilirsiniz.
Tekrar hatırlatmakta fayda var, bunlar başlangıç seviyesinde ve hata yapmanızı engelleyecek bilgilerdir.
-
Görsel Boyutlandırma
Photoshopta görseliniz çalışacağınız boyuta (canvasınıza) daha küçük kalıyorsa Photoshop’un birkaç sene önce geliştirdiği Content-Aware Fill’i kullanabilirsiniz. (Photoshop>Üst menüden> Edit> Content-Aware Fill)
-
Dekupe
Artık dekupe yapmak çok daha kolay. Çoğu zaman işe yarayan bu özellik size çok fazla vakit tasarrufu yaptıracak. (Photoshop>Üst menüden> Select>Subject)
-
Font Bulma
Kullandığınız fontun ya da bir yerde rastladığınız ama adını öğrenmek istediğiniz bir fontu bulmak artık daha kolay. (Photoshop>Üst menüden> Type>Match Font)
-
Sky Replacement
2020 güncellemesiyle gelen bu özellikle beraber fotoğrafınızdaki gökyüzünü değiştirebilir, fotoğraflarınızda fark yaratabilirsiniz. (Photoshop>Üst menüden> Edit>Sky Replacement)
-
BONUS!
Photoshop kısayollarını henüz başlangıç seviyesindeyken öğrenirseniz eliniz hızlanır ve ileriki meslek hayatınızda çok daha konforlu çalışırsınız.
Güncel Sosyal Medya Görsel Boyutları Nelerdir?
Instagram Güncel Görsel Boyutları;
-
Instagram profil fotoğrafınız için: En küçük 110x110 piksel kullanmalısınız.
- Kare gönderi(En çok kullanılan): 1:1 format için 1080x1080 piksel kullanmalısınız.
- Dikey gönderi: 4:5 formatı 1080x1350 piksel kullanmalısınız.
- Instagram hikaye: 9:16 formatı 1080x1920 piksel kullanmalısınız.
Twitter En Güncel Görsel Boyutları
-
Twitter profil fotoğrafı: 1:1 formatı 400×400 piksel kullanmalısınız.
- Twitter profil kapak fotoğrafı: 1500x500 pikseldir.
- Tweetlerinize eklenen fotoğraflar en fazla 1024×512 piksel ve en az 440×220 piksel olabilir.
YouTube En Güncel Görsel Boyutları
- YouTube kanalı profil fotoğrafı: 1:1 formatta 800×800 piksel olmalıdır.
- YouTube video kapakları thumbnail için 1280×720 piksel kullanmalısınız.
- YouTube hikaye boyutu da instagram gibi 1080x1920 pikseldir.
Tasarımlarımda renkler beni çok zorluyor!
Renkleri doğru şekilde kullanmak tasarımda çok etkilidir. Renklerin uyumuyla estetik açıdan olumlu etkiler bırakabileceğiniz gibi psikolojik etkilerini öğrenerek de tasarımlarınızı hikayeleştirebilirsiniz. Zamanla geliştirebileceğiniz renk bilginizi daha efektif kullanabilirsiniz. Degrade yapmak, ‘moodboard’ olarak kullandığınız görseldeki renklere ulaşmak için oluşturulmuş pek çok kaynak var. Etkili ve ergonomik bulduğumuz kaynakları listeledik.
Çok güzel gradient (degradeler) oluşturmak için;
- https://www.grabient.com/
- https://gradienthunt.com/
- https://gradient.shapefactory.co/
Yüklediğiniz görüntüden renk paletleri oluşturun, degradeler üretin, renk eşleştirmeleri yapın!
Tabiki Adobe farkıyla.
https://color.adobe.com/tr/create/color-wheel
Tasarımın Sunumu
Yaptığınız tasarımları müşteriniz ya da alıcınız fiziksel olarak nasıl göründüğünü gözünde canlandıramıyor, fiziksel olarak da görmek istiyor olabilir. Bunun için imdat çağrımıza mock uplar yetişiyor.
- https://shotsnapp.com/
- https://www.mockupworld.co/
Olmazsa Olmaz Stok Görseller!
Tabikide kullanacağımız her fotoğrafı kendimizin üretmesi mümkün değil. Bunun için oluşturulmuş pek çok stok sitesi var. Birçoğu ücretli olsa da ücretsiz güzel kaynaklar bulmak da mümkün. Bu siteler için kendi orijinal fotoğraflarınızı, tasarımlarınızı üretip yükleyerek gelir kaynağı da elde edebilirsiniz.
- https://freephotos.cc/
- https://www.pexels.com/
- https://icons8.com/photos
- https://www.freepik.com/
Ve tabiki Tutorials!
Tutorial izleyerek gelişiminizi sürdürebilirsiniz. Tutoriallar araçları nasıl farklı amaçlarla kullanabileceğimize dair güzel tüyolar veriyor. Üstelik karşılıksız!
- https://www.instagram.com/bhailogdigital/
- https://www.instagram.com/theheybee/
- https://www.instagram.com/_hadi.ai/
- https://www.youtube.com/channel/UCMrvLMUITAImCHMOhX88PYQ
- https://www.youtube.com/channel/UCbfz_keteqaKbpiRiS95Dqg
Bonus İlham Perileri!
- https://www.youtube.com/channel/UCMLbZZElW190lLG6YlAE61Q
- https://www.youtube.com/channel/UCbu25feEIe6fY9fZx8BCMSA
- https://www.youtube.com/channel/UCzVicfgMpYn23PcnMboJKtw