Profesyonel Fotoğraf Makinesi

 

Bir Fotoğraf Kamerasının En Önemli Parçaları Nelerdir?

Kameraların üç temel parçası vardır. Görüntüyü algılaması için gereken objektif, görüntüyü işleyen gövde ve görüntüyü ekrana yansıtan bakaç.

1-Objektif

Fotoğraf makineleri ve kameralarda gelen ışınları cihaza yansıtan aygıta objektif nedir. Yarı profesyonel makineler de objektif cihaz üzerine sabittir. Bu objektiflerde fazla manuel ayarda bulunmaz. Tam profesyonel (DSLR) makinelerde ize objektiflerde çıkartılıp başka objektif takılabilir. Bu sayede çekilecek fotoğrafa göre objektif ayarlanabilir ve istenilen sonuca daha net ulaşılabilir.

Örnek vermek gerekirse; Manzara fotoğrafı çekmek istiyorsunuz cihazınızda 70mm-105mm lens takılı. Bu lensle manzara fotoğrafı çekmek pek kolay değildir. Bu yüzden bu lensi çıkartıp yerine 24mm veya daha geniş bir açıya sahip (8mm-12mm) vb. lens takabilirseniz daha güzel bir manzara fotoğrafı çekebilirsiniz. Eğer makineniz yarı profesyonel olsaydı lensi çıkartmanız pek mümkün olmayacaktır.

Profesyonel makinalarda objektiflerde ayarlama yapmak için 3 bölüm vardır.

Bunlar netlik ve diyafram bölümleridir. Kameraların netliği otomatiğe ayarlıyken en yakınındaki nesneyi en geniş gösterecek şekilde çalışırlar. Netlik ayar düğmesi manuel konuma alındığında çekim yapan kişi netlik halkasını sağa veya sola çevirerek objelerin net ya da bulanık nasıl olmasını istiyorsa- sağlayabilir.

Fotoğraf kamerası parçaları

Çekim yapılırken objeye sonuna kadar yaklaşılması ve sonrasında netlik halkasını ayarlamak daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.

Zum halkası ise kameranın bulunduğu konumu değiştirmeksizin çekmek istediğimiz kişi veya objeyi uzaklaştırmak veya yakınlaştırmak işlevi görür.

Son halka olan diyafram halkası ise sağa sola çevrildiğinde objektifin içindeki perdeyi genişletir ya da daraltır. Bu sayede gövdeye gelecek olan ışığın açısını düzenler.

2-Gövde

Görüntünün işlenip kayıt edildiği yerdir. Objektiften gelen görüntüyü mercekler sayesinde gövdeye ulaştırır. Işık sadece objektife gelir. Gövde üzerinde batarya objektif ve vizör bulunur.

Kameraların rahat kullanımı için gövde kısmında bir ip bulunur. Bu iple daha rahat ve daha kaliteli çekimler yapabilirsiniz. Omuzda taşınan kameralar için ise gövde altında omuzda sabit durmasını sağlayacak bir aparat bulunmaktadır.

3-Bakaç (Vizör)

Bakaç yani vizör fotoğraf çekerken kamera üzerinden açıyı kontrol ettiğimiz bölümdür. Bu alan gövdenin sol tarafında yer alır. Aynı zamanda bu bölümde göz koruması için ayrı bir apart bulunur. Daha net görebilmek için fotoğraf çekimi sırasında tek gözle bakılması daha iyi sonuçlar verir. Vizörün hemen yanında (dioptri) denilen, gözü bozuk insanlar için göz ayarı ve netlik yapmayı sağlayan bölüm bulunur.

Vizör kısmında çeşitli bölümler mevcuttur. Bu bölümlerden Diyafram, Estantene ve İso ayarlarına müdahale edip pozlama yapabilirsiniz. Fotoğraf çekimi sırasında sürekli lcd ekrana bakmak yerine bakaç üzerinden hızlıca ayar yapabilirsiniz.

Ayrıca vizör kısmında kayı yapılırken(video kaydı) Ekranda kırmızı bir ışık yanar.

Kayıt dışında ise bu renk yeşil renklidir. Son olarak kameranızın batarya süresine de bu ekran üzerinde bakabilirsiniz.

İletişim

Atakent Mah. Dicle Cad. Resan Kırgül Konakları No:27/2 Ümraniye / İstanbul

Bize Ulaşın
Sizlere yardımcı olmak için buradayız.
Formunuz bize ulaştı. En kısa süre içerisinde size dönüş yapacağız.