Nedir Bu Clubhouse?
Clubhouse hayatımıza bu yıl girmiş olsa da geçtiğimiz yıl piyasaya sürüldü. Uygulamayı Alpha Explorotion CO şirketi piyasaya sürdü ve günümüzde 1 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşmış durumda. Şu an da maalesef sadece iOS’da yer alıyor. Android kullanıcılarının erişimi bulunmuyor. Ancak Twitter’ın Clubhouse benzer bir uygulama çıkaracağını açıklamasının ardından şirket Clubhouse'u Android versiyonunu yayına almak için işleri hızlandırdı.
Paul Davison ve Rohan Seth adında iki girişimci uygulamayı 2020 yılında aldıkları 10 milyon dolarlık yatırımla birlikte geliştirmelerine devam ediyorlar.
Clubhouse silikon vadisinde ilk olarak kapalı bir grup tarafından kullanılırken, ilk bin kullanıcının büyük çoğunluğunu yatırımcılar oluşturuyordu.
Clubhouse’a Nasıl Üye Olunur?
Son dönemde çok sayıda uygulamaya için giriş davetiyelerinin paylaşıldığı hatta satıldığını gördük. Bunun yanı sıra davetiyelere bin dolara kadar değer biçildiğini biliyoruz. Türkiye'de de Clubhouse davetiyelerinin satıldığına dair ilanlar gördük. Son dönemde iOS kullanıcıları Clubhouse davetiye taleplerinde bulunarak sözlükler, Twitter, Instagram ve Facebook gibi platformlardan arayışa geçtiler.Uygulamayı kullanabilmek için pek tabii ki öncelikle uygulamayı telefonunuza indirmeniz gerekiyor. Ardından telefonunuza sms yoluyla bir doğrulama kodu geliyor, bu doğrulama kodunu girdikten sonra katılımcı listesine alınıyor ve sıraya giriyorsunuz. Sıradayken rehberinizden sizi tanıyan bir arkadaşınız sizi görüyor ve kendisinde var olan bir davet hakkını kullanarak katılımınızı onaylıyor ve uygulamayı aktif bir şekilde kullanmaya başlıyorlar.
Davetiye ile uygulamalara girişi yıllar önce Gmail başlatmıştı ve bir kaç uygulamada da bu sürdürüldü ancak günümüzde çok fazla tercih edilen bir özellik değil.
Clubhouse Davetiyeniz Yok! Ne Yapacaksınız?
Clubhouse uygulamasının bir anda popülerleşmesiyle insanların davetiye bulmaları kolaylaştı ancak yine de davetiyesi olmayan kullanıcılar, üyelik işlemini gerçekleştirdikten sonra beklemek zorunda kalacak.
Peki Club House Neden Bu Kadar Popülerleşti?
Günümüzde kullandığımız uygulamalarda fotoğraf ve video bu kadar ön plandayken ne oldu da sadece ses üzerinden iletişim kurulan 'Clubhouse' bu kadar popüler hale geldi?
Twitter, Instagram ve Facebook da fotoğraf, video ve metin paylaşarak insanlarla etkileşimde bulunulurken, Clubhouse’ta bu uygulamardan farklı olarak sadece ses yolu ile diğer insanlarla iletişim kurulması uygulamayı diğerlerinden ayıran en önemli özelliği diyebiliriz. İnsanların uygulamayı bir anda benimsemelerini; uygulamada herhangi bir alt üst ilişkisi olmadan bir çok kişi ile iletişime geçebilmelerine bağlayabiliriz. Alanında uzman olan bir kişiler ile aynı konuşma odasında yer alanların bu uzmanlar ile iletişime geçme fırsatının olması insana iyi hissettiriyor ve bu da uygulamaya bağlılığı arttırıyor diyebiliriz.
Hayatımızda ses ile iletişim kurulan başka uygulamalar yok mu? Tabii ki de var. Bunların en başında Podcastler geliyor. Ancak Clubhouse’u Podcast’lerden ayıran en önemli özellik, monolog yerine diyalog imkanı tanıması. Biliyorsunuz ki Podcastler’de sadece seçtiğimiz programları dinleyebiliyoruz ancak konuşmaya dahil olamıyoruz. Clubhouse’da ise konuşma odalarına giriş yaparak, odaları açan kişilerin size izin vermesi ile birlikte siz de yorumda bulunabiliyorsunuz.
İçerisinde bulunduğumuz pandemi döneminde arkadaşlarımızla, ailemizle, sevdiğimiz kişilerle bir araya gelerek sohbet etme şansı bulamamanın eksikliğini yaşıyoruz. Clubhouse uygulaması bizlere biraz da olsa bu ortamı yaratma şansı sunuyor. Bir kafe de tanımadığınız bir grup insanla oturup sohbet etme ambiyansına biraz da olsa Clubhouse ile birlikte yaklaşıyorsunuz.
Clubhouse'un popülerleşmesinin biraz da psikolojik tarafına bakacak olursak, insanlar zoom üzerinden de toplu bir şekilde iletişim kurabiliyor ve sohbet edebiliyor. Ancak insanlar, kendilerinin görünmediği, sadece seslerinin duyulmasına imkan veren bir uygulamada daha rahat bir şekilde iletişim kuruyorlar. Bu durum herkes için geçerli olmasa da bir çok kişi topluluk içerisinde konuşmaktan çekinirken, ses ile iletişimde daha kendilerini daha rahat bir şekilde ifade edebiliyorlar.
Clubhouse’da 3 Farklı Oda Yer Alıyor
Clubhouse’da yer alan üç farklı oda Open Room, Social Room ve Closed Room… Aslında isimlerinden de anlaşılacağı gibi; Open Room odasına odayı açan kişi herkesi davet edebiliyor ve herkes de odaya girebiliyor. Social Room’da ise odayı açan kişinin takipçileri giriş yapabiliyor. Son olarak Closed Room’da ise odayı açan kişinin seçtiği kişiler odaya giriş yapabiliyor. Bir nevi gizli oda olarak da adlandırabiliriz.
Clubhouse’da Gizlilik Var mı? Veriler Korunuyor mu?
Sosyal platform uygulamalarına karşı insanlarda bir güven problemi yaşadığımız son dönemlerde, kullanıcıların akıllarında yaptıkları her hareketin kayıt altında tutulduğu endişesi yaşansa da bu uygulamalar artık hepimizin hayatının bir parçası oldu ve zorunluluk haline geldi. Peki Clubhouse’da gizlilik ne kadar etkili ve kullanıcı dostu mu?
Konuşma odalarında yapılan sohbetlerde herhangi bir kullanıcının yaptığı hakaret, ırkçılık, taciz gibi söylemlerde, odadaki diğer kullanıcıların bu kişileri spam ve raporlaması sonucunda Clubhouse konuşma odasındaki sohbeti sonrasında incelemeye alıyor ve bu kişiler hakkında yaptırımda bulunuyor. Konuşma odalarında bu gibi durumlar dışında konuşmaların kayıt altına alınmadığı belirtiliyor.
Clubhouse Android’e Gelecek mi?
Aslında Clubhouse'un bu yönde acele etmediğini söyleyebiliriz. Ancak Twitter’ın 'Spaces' adında bir uygulama çıkaracağını açıklamasının ardından (ki bu uygulamada Clubhouse gibi kullanıcıların ses ile iletişime geçebilecekleri bir platform olacak) uygulamayı Android’e taşımak için işleri hızlandırdıklarını söyleyebiliriz.
Discord altyapısı kullanan Clubhouse da ses kalitesi oldukça başarılıyken, uygulamayı en yoğun kullanan ülkenin ise Japonya olduğunu söyleyebiliriz.